The Lullaby Facatory by Studio Weave

Studio Weave has transformed an awkward exterior space landlocked by buildings into the Lullaby Factory – a secret world that cannot be seen except from inside the hospital and cannot be heard by the naked ear, only by tuning in to its radio frequency or from a few special listening pipes.

The multi-phased redevelopment of Great Ormond Street Hospital, in London’s Bloomsbury area, means that the recently completed Morgan Stanley Clinical Building and the 1930s Southwood Building currently sit very close together. The latter is due to be demolished in 15 years, but in the intervening period large windows in the west elevation of the MSCB look directly onto a pipe-ridden brickwork facade, with the gap between the two less than one metre in places.

The aim for this project was to re-imagine the Southwood façade as the best version of itself, accepting and celebrating its qualities and oddities; and rather than hiding what is difficult, creating something unique and site specific.